SEDLISKÁ: Z nevyužívaných priestorov obecnej školy budú byty pre mladé rodiny

05.08.2013 Vranov nad Topľou

Sedliská 5. augusta (TASR) - Nad vhodným využitím nepotrebných priestorov Základnej školy (ZŠ) v obci Sedliská si niekoľko rokov lámala hlavu miestna samospráva. Napokon sa rozhodla, že ich prebuduje na nájomné byty pre mladé rodiny.
Zastupiteľstvo obce Sedliská v roku 2009 schválilo presťahovanie tried 1. až 4. ročníka z pôvodného objektu ZŠ do voľných priestorov vedľa stojacej materskej školy. "Za posledné roky nám klesli počty detí, ukázalo sa, že je potrebné s tým niečo urobiť aj z pohľadu ekonomického," uviedol pre TASR starosta Sedlísk Jozef Dobrocký.
Po presťahovaní ZŠ prenajala obec školskú budovu na podnikateľskú činnosť. "Podnikateľ začal mať neskôr hospodárske ťažkosti, neplatil nájomné, rozhodli sme sa teda, že mu vypovedáme zmluvu," ozrejmil starosta s tým, že ani ďalší zamýšľaný projekt nedopadol podľa predstáv vedenia obce. "Rokovali sme s jedným záujemcom, ktorý plánoval v priestoroch školy prevádzkovať sociálne zariadenie. Z tohto zámeru napokon ustúpil, pritom sme už pripravovali nájomnú zmluvu."
Nepotrebnú školskú budovu z 80. rokov minulého storočia sa nakoniec rozhodlo obecné zastupiteľstvo prestavať na nájomné byty. Starosta si od tohto projektu sľubuje okrem záchrany spomínaného objektu predovšetkým "omladenie" obce, v ktorej začínajú prevládať staršie ročníky. Samospráva si pred začiatkom rekonštrukčných prác urobila prieskum medzi miestnymi obyvateľmi. Ukázalo sa, že o bývanie v nových nájomných bytoch majú mladí Sedlišťania záujem.
Obecné zastupiteľstvo neskôr stálo pred rozhodnutím, akým spôsobom uvedie stavebný projekt do života. "Boli dve možnosti, a to, že bude investorom obec Sedliská, alebo druhá, ktorú dovoľuje zákon o Štátnom fonde rozvoja bývania, že nájdeme firmu, ktorá to zrealizuje a my dielo po skolaudovaní následne od tejto firmy odkúpime. Rozhodli sme sa pre druhú možnosť," vysvetlil starosta s tým, že prestavba školského objektu na bytový dom s dvoma troj- a ôsmimi dvojizbovými bytmi bežného štandardu, si vyžiada približne 500.000 eur. Obytná zóna bude po dokončení disponovať zároveň novým parkoviskom.
"Náklady na projekt na úrovni 25 percent budeme financovať prostredníctvom dotácie z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a zvyšných 75 percent vykryjeme z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania," informoval starosta, podľa ktorého budú poskytnutý úver splácať užívatelia bytu prostredníctvom mesačných platieb. Výška nájomného v nových obecných bytoch bude pritom na úrovni približne 200 eur mesačne.
Celý stavebný projekt, ktorý priniesol prácu desiatkam ľudí, medzi ktorými sú aj šiesti murári z obce Sedliská, sa však oproti pôvodným plánom výrazne predraží. Postarala sa o to veterná smršť z mája tohto roka, ktorá strhla pôvodnú 30-ročnú strechu z celého objektu školy. "Bude to drahšie asi o 60.000 eur. Objekt bol ale poistený, takže si budeme uplatňovať poistné plnenie," uzavrel Dobrocký.
 

Vyberte región